Jednim darivanjem krvi mogu se spasiti čak tri života. Ipak, na ovaj velikodušan čin se ne odlučuju mnogi. Dokaz tome su svakodnevni apeli na društvenim mrežama koji privremeno aktiviraju ljude, ali čini se da još kao društvo nismo dovoljno svjesni značaja ovog čina.

Krv je lijek koji nam svima može trebati, a dobiti se može jedino darivanjem. Ekipa FTV je provjerila kakvo je stanje sa zalihama i potrebama na Klinici za transfuziologiju u Tuzli.

Iako radi u inostranstvu, Seid Kovačević pri svakom dolasku u Bosnu i Hercegovinu ide darovati krv. Ovoga puta je došao samo na pet dana, ali ritual darivanja nije izostavio. Bitno je, kaže nam, steći naviku i uvijek imati na umu cilj zbog kojeg se krv daruje.

Transfuzija krvi se u bolnicama radi povrijeđenima, bolesnicima koji moraju biti izloženi velikim operativnim zahvatima, kao i onima koji se liječe od malignih oboljenja ili teške anemije bilo kojeg uzroka. Takvih pacijenata je mnogo, zbog čega je svaka doza krvi važna.

“Svaki davalac krvi može jednom doniranom dozom krvi da spasi tri pacijenta. Može dakle izdvojiti koncentrat eritrocita, svježe smrznuta plazma i trombociti”, objašnjava Svetlana Jović-Lacković, šefica Odjeljenja za kolekciju krvi i krvnih pripravaka UKC-a Tuzla.

Krv mogu darovati sve zdrave osobe u dobi od 18 do 65 godina, a posebna priprema za darivanje nije potrebna. Proces je jednostavan.

“To je kao i obično vađenje krvi za laboratorijske analize, samo malo duže traje, traje 6-7 minuta u prosjeku”, kaže medicinska laborantica Hasija Huseinović.

Kada su u pitanju zalihe krvi, problem predstavljaju rijetke krvne grupe. Imajući u vidu procjene koje kažu da je samo 15% populacije u svijetu RH negativno, jasno je da doze krvi te krvne grupe nedostaju.

“Mi imamo dovoljno dobre rezerve što se tiče RHD pozitivne krvi – međutim, najveći problem nam predstavlja RHD negativna krv i to je najveći problem koji nam je kontinuiran tokom cijele godine”, ističe Jović-Lacković.

Važno je naglasiti još da darivanje krvi ne šteti davaocima te jedna osoba može darovati krvi tri do četiri puta u toku jedne godine. To je brz i jednostavan proces, naglašavaju ljekari, koji donosi mnogo više nego što uzima, piše Federalna