U TRENUTKU KADA NAZOVEMO SELAM, ALLAH POVRATI DUŠU RAHMETLIJI KAKO BI ON…Jedan od ashaba, Imaret ibn Hazm, kazuje:»Jednom me je Allahov Poslanik (a.s.) vidio kako sjedim na jednom kaburu pa me zovnu i reče: ‘Ustani s kabura. Ne uznemiruj mrtvog pa neće ni on tebe (zbog toga na Sudnjem danu).’«Ebu Hurejre, kazuje da je Poslanik rekao:»Bolje vam je sjesti na žeravicu, koja bi vam spalila odjeću i doprla do tijela, nego li da sjedate na mezar.«»Nemojte prema kaburima klanjati niti na njima sjediti.«Dakle, zabranjeno je klanjati prema kaburima kao i na njima samim. Držeći se svih ovih uputa o ponašanju tijekom posjete kabura, na najbolji način ćemo iskazati poštovanje i pijetet prema umrlom, a ujedno ćemo ispuniti vjerske dužnosti u tom pogledu, te samim time steći i Allahovo zadovoljstvo, kao i blagostanje na Ovom i Budućem Svijetu.

Po islamskom učenju umrli su svjesni posjete živih. U vrijeme našeg nazivanja selama Allah povrati dušu umrlom kako bi uzvratio selam. Umrli ne samo da su svjesni posjete već joj se i neizmjerno raduju. Prenosi se od hazreti Aiše, da je Allahov Poslanik (S) rekao:
»Nijedan čovjek ne posjeti kabur svoga brata i posjedi kod njega, a da mu se ovaj ne obraduje i uzvrati mu (selam) sve dok ne ustane.«Prilikom našeg posjeta duše umrlih se vraćaju na jedan osoban način do tijela. Jedan takav odnos i veza između duše i tijela su krajnje specifični.Ovo vraćanje je sasvim osobno i ne iziskuje oživljavanje tijela koje će se dogoditi tek na Sudnjem danu.

Hafiz Aziz ef. Alili, Zagrebački glavni imam Portal Svjetlo Dunjaluka