U subotu, 22. jula ove godine, s početkom u 11.30 u selu Rabrani kod Neuma bit će svečano otvorena mjesna džamija oko koje su se proteklih mjeseci vodile brojne polemike, piše radiosarajevo.

Naime, džamija koja duže od stoljeća svjedoči postojanje Bošnjaka u ovom kraju, našla se iznenada na udaru lokalnih vlasti u Neumu zbog podizanja munare. Džamija je bila zapečaćena, a prijećeno je i rušenjem. Nakon brojnih reakcija, reagirali su i predstavnici međunarodne zajednice.

Svečano otvorenje organizira Medžlis Islamske zjaednice Stolac, odnosno džemat Neum-Rabrani, a koji djeluju pri Muftijstvu mostarskom.

Lijepa vijest koju su potvrdili iz Medžlisa IZ Stolac sigurno će obradovati Bošnjake, muslimane Hercegovine, kako i sve one koji se nalaze na proputovanju, ili na ljetovanju, u bh. gradu na moru. Kao, naravno, i sve dobronamjerne ljude.

Inače, selo Rabrani se nalazi na području općine Neum, između Donjeg i Gornjeg Hrasna. Od Čapljine je mjesto udaljeno 34, od Stoca preko Bjelevića 18 kilometara.

Najveći istraživač baštine Bošnjaka Hercegovine, sakupljač historijske i rukopisne građe, arhivist, historičar i poliglota, rahmetli Hivzija Hasanedić (1915.-2003.) piše u svojem djelu Muslimanska baština Bošnjaka u južnoj (srednjoj) Hercegovini da u Rabranima postoji džamija za koju se misli da je sagrađena odmah nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine 1878. godine.

life.ba