Zbog članova porodice i prijatelja koji nisu gledali snimak, Riad, koji je odrastao sa Nizamom, svakodnevno posvećuje vrijeme da upozori porodicu na mjesta na kojima su se njene fotografije i snimak nanovo objavljivali i dijelili. Istovremeno, on apeluje i na ljude koji su snimak dijelili iz dobre namjere da ukažu na propuste, da to ne rade.“Ja sam poslije toga bio šokiran, nisam vjerovao onome što sam vidio. Bilo je momenata kada sam odlazio u svoju sobu, ležao u fetus položaju na krevetu i plakao, desetak-petnaest sekundi, pa se onda saberem i ustanem, ponovo miran izađem iz sobe pred majku”, govori Sendić za Detektor o posljedicama koje je na njega ostavio snimak.

Po procedurama, ukoliko algoritmi sami ne uklone sadržaj, snimak može prijaviti bilo koji policajac kompaniji koja vodi Instagram, ali nakon što za to dobije odobrenje od Tužilaštva.

Iz kompanije “Meta” su izrazili saučešće porodici i naveli da su uklonili snimak i ostale koji veličaju počinioca, ali nisu pristali na zahtjev Detektora za intervju. Zahtjev su odbili i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Uprava policije Gradačac, uz obrazloženje da je istraga u toku i da su svi podaci i nalazi u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Video pogledajte OVDJE