Zato što gledaju haram, ne obaraju svoj pogled. Gledaš u haram, hoćeš haramom da se naslađuješ, pa ti onda Allah, subhanehu we te’ala, uskrati naslađivanje u halalu. Eto ti sad haram pa naslađuj se, a nikad ti ne možeš obaviti svoju potrebu pogledima, pa ti Allah uskrati halal i onda u halalu ništa, mrtvo. Takav je princip. To je sunnet kojeg je Uzvišeni Allah postavio na Zemlji i koji odradi suprotno tako će mu biti.Dr.Safet Kuduzović
Opširnije o pogledu sa strašću (O zabranjenom pogledu):

Nauka dokazala hadis ‘Zabranjeni pogled (sa strašću) je otrovna šejtanova strelica…’Čovjek gledajući u ženu osjeća potrebu za njom. Tada se pokreće spolni hormon koji kola ljudskim tijelom i uzrokuje neke promjene kao što su: promjena rada srca, povećanje potencije, sužavanje srednjih i malih arterija, povećanje krvnog pritiska; dolazi do prostate, zatvara mokraćne kanale, a otvara kanale vode života i tako se pokrene sperma koja mijenja hemijski sastav krvi, da bi se na kraju završilo spolnim odnosom i očuvanjem čovječanstva…Ako bi čovjek cijelog dana razgledao ono što je Allah zabranio, šta bi se desilo? Uzvišeni Allah dž.š. u Kur’anu kaže: „Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade.“ (En-Nur, 30) Učenjaci tumačeći ovaj ajet kažu: Najčišći, tj. najbolji, najčistiji, a takođe može da znači najbolji, najugodniji.Ako bi smo rekli da znači “najčišći”, to onda jeste čistoća od grijeha i zaštita od bolesti. Prenosi se od Huzejfe r.a., da je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Pogled je strelica od otrovnih strelica Iblisa, ko ga ostavi iz bogobojaznosti prema Allahu, dž.š., biće nagrađen imanom čiju će slast u srcu osjetiti.”U drugoj predaji stoji: „Pogled je otrovna šejtanova strelica, ko ga ostavi iz straha prema Meni nagradit ću ga imanom čiju će slast u srcu osjetiti.“ Kada strijela pogodi ljudsko tijelo, ona napravi ranu i ozlijedi neki dio tijela, ali ako je strijela otrovna onda se otrov širi po cijelom tijelu.

Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je još prije četrnaest stoljeća pojasnio opasnost pogleda koji traje više nego je potrebno i koji uzrokuje određene promjene. Izlučivanje spolnog hormona koji utječe na svaki organ, pa čak i na svaku ćeliju, priprema ljudsko tijelo za spolni odnos kako bi obavilo dužnost u očuvanju poroda, a sve ovo treba da se desi u određenom vremenu, ali ako bi se nastavilo izlučivanje ovog hormona u ljudskom tijelu bez izbacivanja ovog tereta, to bi moglo prouzrokovati opasne posljedice po ljudsko tijelo.Naučni rad, koji je pokrenut još prije dvadeset godina, danas je došao do slijedećih rezultata:Ovi hormoni kruže kroz ljudsko tijelo krvnim sudovima kod čovjeka koji cijeli dan gleda u haram, npr. zajednička kancelarija za muškarce i žene, razgolićenost, fitneluk, osamljivanje sa osobom koja nije mahrem, časopisi i slično tome.Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, koji ne govori po hiru svome, zabranio je ustrajno gledanje onog što je haram, razgolićavanje žena, zabranio je izlazak iz kuće ženi koja se namiriše, zabranio je osamljivanje, zabranio je rukovanje muškaraca i žena, sve ovo kako bi se zaštitili od bolesti koje se pobrojati ne mogu.Ako bi zmija otrovnica ujela čovjeka postoji velika mogućnost da ga ubije. Razlog tome je širenje ubrizganog otrova koji se širi krvnim sudovima nevjerovatnom brzinom tako da opadne tlak i čovjek umre. Danas se od zmijskog otrova pravi odličan lijek za proširenje vena i arterija, ali ako se vene i arterije prošire preko normale to u velikom broju slučajeva dovodi do smrti. Ovaj hormon naziva se „otrovom“, iako je otrov u određenoj dozi lijek, ali ako bi prešao granice, onda taj otrov postaje bolest.

Šta se dešava nakon što čovjeka pogodi ta otrovna strelica?Prvo što se javlja jeste neprijatan miris ispod pazuha i na stopalima. Dakle, ustrajno zabranjeno gledanje u razne časopise, novine, filmove, osamljivanje sa strancima je to što pobuđuje hormon čija se doza stalno povećava i tako postaje otrovom.Dakle, prva pojava jeste neprijatan miris ispod pazuha i na stopalima, otvore se znojne žlijezde na zglobovima i na dnu stopala te na stražnjici i on uzrokuje hemeroide. Takođe, otvore se žlijezde za masnoću na licu koje uzrokuju akne („buljice“) po licu. Kruženje ovog hormona u prekomjernoj dozi, koji postaje otrovom, uzrokuje i velike bolove u glavi.Još jedna zastrašujuća stvar jeste bol u zglobovima, a posebno u velikim kao koljeno, lakat, jer ovaj hormon smanjuje količinu hrskavice koja se nalazi između kostiju, a onda nastupa nesnošljiv bol u zglobovima. U zapadnim zemljama omladina se bori sa ovim bolestima baš usljed kolanja ovog otrova kroz tijelo.

U Velikoj Britaniji dva službenika u tridesetim godinama oboljeli su od bolesti zglobova i nakon preciznih istraživanja ne postoji zadovoljavajući razlog te bolesti osim gomilanja ovog hormona koji postaje otrovom.Što se tiče srca i krvnih sudova, cirkulisanjem ovog hormona (otrova) umanjuje se broj otkucaja srca u minuti i na takav način biva otežana cirkulacija krvi što može vrlo lahko dovesti do tromboze, zatim širenja arterija čime se gubi elastičnost i sa promjenom hemijskog sastava krvi dolazi do njihove ukočenosti, a to je bolest savremenog doba.Nakon toga, kruženje ovog hormona po ljudskom tijelu uzrokuje masnoće, koje kada se natalože izazivaju sljepilo, slabost u nogama, šlagirenje, ludilo, gubljenje pameti, a, osim toga, ovo nagomilavanje uzrokuje i teret na jeziku pa otežava njegovo kretanje i micanje u ustima. Takođe, izaziva tvrdu stolicu, a to može biti razlogom pedeset različitih bolesti.Ovo je stanje onoga koji po cijeli dan gleda top modele, onoga ko prati serije, čita časopise pune golotinje, sjedi na sijelima kojima nije zadovoljan Allah dž.š. Ovo su sve bolesti koje ga mogu vrlo lahko pogoditi. Ovaj hadis Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nije od njega jer „On ne govori po hiru svome, to je samo objava koja mu se objavljuje“ (En-Nedžm, 3-4)Nemoguće je da Allah dž.š. nešto propiše ili da nešto zabrani, a da u tome nema posebnih razloga i velike mudrosti.„I reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade.“ (En-Nur, 30)

Izvor: “ENCIKLOPEDIJA NAUČNIH MU’DŽIZA U KUR’ANU I SUNNETU” – Dr. Muhammed Ratib Nablusi Izdanje: 2004-1425. Darul-Mektebi – muslimanka.org