Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dobit će izuzetno visoke plaće za januar 2019. godine uprkos tome što u ovom mjesecu nisu uradili ama baš ništa.
Tokom januara 2019. godine nije održana nijedna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a koji ima 42 člana iz 14 političkih stranaka. Rad državnog organa zakonodavne vlasti blokiraju zastupnici iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zbog neimenovanja novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.Ipak, nerad neće spriječiti državne parlamentarce da iz džepova građana Bosne i Hercegovine naplate plaće za mjesec u kojem nisu radili ništa. U prosjeku će na pojedinačne račune zastupnika leći 4.000 KM neto plaće (bez dodataka), odnosno 4.150 KM neto plaće (bez dodataka) na račune članova Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U isto vrijeme, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz oktobra 2018. godine prosječna plaća zaposlenika u našoj zemlji iznosi 894 KM. To znači da državni zastupnici za svoj nerad u samo jednom mjesecu zarade 4,5 prosječnih plaća “običnih” radnika.U toku januara 2019. godine samo dva državna zastupnika u parlamentarnu proceduru uputila su prijedloge izmjena zakona. Riječ je o zastupniku SBB-a Damiru Arnautu koji je predložio zakon o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i zastupnici Nezavisnog bloka Aidi Baručiji koja je imala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.Iako nisu usvojili nijedan pravni akt u interesu građana Bosne i Hercegovine, to nije spriječilo Nikolu Lovrinovića (HDZ BiH), Snježanu Bursać-Novaković (SNSD) i Halida Genjca (SDA) da se “otisnu” u Brisel i učestvuju na Interparlamentarnoj konferenciji o temi “Komuniciranje s građanima – kako razviti opsežnu komunikacijsku strategiju parlamenata”.

Tokom januara 2019. godine zasjedao je jedino Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji čine predsjedavajuća Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović.Kolegij Zastupničkog doma PSBiH do sada je održao dvije radne sjednice na kojim je uglavnom razmatrao statusna pitanja novoizabranih parlamentaraca u formama rješenja o sticanju statusa stalno zaposlenih parlamentaraca, rješenja o pravu na razliku plaće, naknadu troškova smještaja, naknadu za odvojeni život i posjete porodici, naknadu za korištenje privatnog vozila u službene svrhe i slično.Dakle, političke nesuglasice nisu spriječile parlamentarce da riješe svoj radnopravni status u Parlamentarnoj skupštini BiH te na taj način počnu primati enormno visoke plaće iz osiromašenih džepova Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih.

klix.ba