Požuri da uđeš kod Allaha i da, bezbrižan, bez tegobe i ikakve patnje i brige, budeš u Njegovom susjedstvu u Džennetu, Darus- selamu, Kući mira.Požuri i učini to na najbrzi i najlakši način, jer pred tobom su dva vremena. U stvarnosti, pred tobom je tvoj život; jedno vrijeme koje je prošlo i proteklo, koje si proživio, i drugo vrijeme koje dolazi, tj. ono što ćeš preživijeti. Vrijeme koje je prošlo popravljaj iskrenim pokajanjem i stalnim istigfarom. To je veoma lahko, posao bez ikakve tegobe ili napora. To je djelo srca; suzdrži se od činjenja grijeha u buducnosti, i u tome ćeš pronaći smiraj i odmor. To nije nikakav posao koji zahtijeva aktiviranje i radnje tijela, samo čvrsta odluka da nećeš činiti grijehe, koja će tvome tijelu srcu i razumu donijeti smiraj i ugođaj. Što je proteklo od života, popravljaja pokajanjem, a što dolazi, učini valjanim, čvrstom odlukom, ispravnom namjerom i praktičnim suzdržavanjem od grijeha.

Što se tiče pokajanja za proteklo vrijeme i čvrste odluke o sustezanju od griješenja u budućnosti, praktično tijelo nema nikakva zamaranja sprm toga, međutim tu se radi o tvome životu; o dva vremena; proteklom i vremenu koje dolazi; ako ihupropastiš, onda si uništio svoju vječnu sreću i uspjeh. Ako ih sačuvaš i popraviš n aonaj način kako smo to ranije kazali, tada si uspio i zaslužio vječni ugođaj i užitak.
Čuvanje vremena koje dolazi jeste mnogo teže od popravljanja pokajanjem i kajanjem vremena koje je prošlo, jer čuvanje vremena znači da prisiliš dušu na ono što je za nju bolje, vrednije i korisnije na putu ka stjecanju vječne sreće.

RIZNICA ZNANJA
Ibn Kajjim el-Dževzijje  — Portal Svjetlo Dunjaluka