Uoči još jednog u nizu sastanaka putujuće koalicije na državnom nivou (Čović-Dodik-Nikšić) koji se danas održava u Mostaru, u medijima se pojavio tekst izmjena Izbornog zakona koji kao glavni cilj ima smjenu aktuelnog saziva Centralne izborne komisije BiH, kako su to u više navrata najavljivali Dodik i Čović. Očito se radi o još jednom ustupku odnosno izdaji na koju je spremna „Trojka“, jer prema tumačenju njihovog koalicionog partnera Čovića, Hrvat je samo onaj koga predloži HDZ, i ako u sastavu CIK-a ima neki Hrvat koji nije kadar HDZ-a, njega odmah treba smijeniti. Pogubni je to princip koji ako se primjenjuje pokazuje svim građanima BiH koji se izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati, a nisu pripadnici separatističkih politika, da u ovoj zemlji nemaju nikakva prava. Takvu poruku šalju im stranke „Trojke“ sa svojim partnerima SNSD i HDZ.

Izmjenama Izbornog zakona dolazi do radikalnog zaokreta koji se odnosi na osiguranje profesionalizma u radu Centralne izborne komisije BiH, jednog od najznačajnih državnih tijela za osiguranje fer i demokratskih izbora, a time i izgradnju demokratskih institucija.

Potpuno se politizira izbor članova Centralne izborne komisije BiH, jer se u postupak njihovog imenovanja uključuje i Dom naroda (do sada je izbor vršio samo Predstavnički dom), a iz Komisije za izbor i imenovanja isključuju se članovi koje je do sada imenovao Predsjednik CiK-a i članovi Komisije koje po postojećim rješenjima imenuje Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Znači uvodi se potpuna politizacija ovog najznačnijeg tijela za izborni proces i demokratske institucije.

Osim toga omogućava se smjena člana CIK-a i prije isteka mandata, a ne navode se nikakvi razlozi zbog kojih bi se razrješenje dogodilo. Ostavljeno je na volju političkim strankama da ocjenjuju i procjenjuju koliko su pojedini članovi Centralne izborne komisije BiH radili, odnosno koliko nisi radili u korist političkih stranaka koje su učestvovale na izborima i koje su formirale koalicije, odnosno vlade, poručuju iz Stranke za BiH.

senzor.ba