Živimo u zemlji gdje je glavna rečenica kod podjele imovine , obično nakon smrti roditelja ova : Kome će sad zemlja?!Pa se skupe braća i sestre, i umjesto finog dogovora oni grdna rano tuge, rat naprave.Jer koga je babo više volio, kome je rekao , kome obećao,a kome bezbeli preveo 1/1 …
Rekla bih nažalost greška je roditelja što na vrijeme ne riješe imovinu i podijele između djece po zakonu i Božijoj pravdi.
Tako često roditelji presele, a djeca u haos usele.
Pa negdje čak ne sačekaju da babu u mezar stave, na dženazi cirkus prave..Eeee …
Obično braća idu na fazon : Seko znam ja da ćeš ti to meni sve dati, šta će tebi ti si udana, ja sam muško imam djecu…A seke dolaze u dilemu : Da li bratu ostaviti i biti fina sestra sa njim i dalje ili uzeti svoj dio na koji ima pravo pred ljudima i Bogom i da joj braco zahatori i s njom ne priča čitav život?
Hmm…Šta uraditi?

Pitate se ha?
Zašto se pitate ili bilo koga drugog pitate kad odgovor u časnom Kur”anu imate!!
”Ako neko umre, i ne bude imao djeteta, a ima sestru, njoj polovina njegove ostavštine, a i on ce naslijediti nju ako ona ne bude imala dijete; ako su dvije, njima dvije trecine njegove ostavštine. A ako su oni braca i sestre, onda ce muškarcu pripasti dio jednak koliko dvjema ženskima” (En-Nisa, 176.).
Jasno i fino piše da žena ima pravo na svoj dio!
I piše koliki je to dio!Nema tu daj braci sve da bi te volio… Ti dadnes pa plačeš čitav život i kaješ se…Izvini braco, ali ja svoj dio uzimam bez grižnje savjesti čista pred Bogom.Moj babo mi je dao hvala mu. A ti ima da to poštuješ .
Voli me u ime Allaha kao sestru,a ne iz interesa. Tačka.
Potpuno je druga stvar ako sestra želi dati bratu svoj dio, pa elhamdulillah.
Ovdje pričamo o pravu žene na njen dio. Niko ti to pravo sestro ne može niti smije uskratiti .Niko!
Uzmi svoj dio , čista srca i reci elhamdulillah hvala Allahu koji je svojom riječi zaštitio ženu muslimanku.

Tekst napisala Razija Razo – “Muhabet sa Razom” fb stranica