U sklopu kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima danas je otvoren objekat za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida. Prisutnima se, između ostalih, obratila i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, poručivši da se radi o historijskom danu za sve majke i porodice žrtava.

OGLAS

“Borimo se za svaku kost da pronađemo. Svaka od njih je najveće zlato na svijetu. Majke kažu – da mi je jednu kost od sina pronaći, umotati je u najljepšu svilu, ne bih žalila umrijeti”, rekla je Subašić.

00:00

Previous
PlayNext

00:00 / 06:49
Mute

Settings
Fullscreen
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player

ADVERTISEMENT
Podsjetila je da je ona kosti svoga najmlađeg sina Nermina pronašla 2013. godine, u dvije masovne grobnice.

“Vršen je i genocid nad kostima naše djece, a sada je najgori genocid ovo što se vrši prema nama, majkama, negiraju da smo imale djecu, veličaju zločince, lažu…Žao mi je što Srbija koja je imala šansu da ozdravi svoje građane i mlade koji žive u lažima, da pokrene ona da bude sponzor rezolucije. Koliko je nama važna, njima je važnija”, izjavila je.

Podsjetila je da je veliki broj zločinaca i dalje na slobodi.

“Prije pet minuta sam srela zločinca koji je pred mojim očima silovao osobe koje to možda nikada neće kazati. Neki od njih još nose i uniformu u policiji, rade po opštinama, po parlamentima u BiH i nikada se nisu pokajali. Mi se moramo boriti da ne rađamo takvu djecu, da naša djeca rastu u ljubavi, da se cijene i poštuju”, zaključila je.

Pored Subašić obratili su se i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, ali i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy – s obzirom da je danas predstavljeni projekat postignut uz pomoć američke vlade.

(N1)