Nije, kaže, htio novac od auta zadržati za sebe, pa se raspitao kome je drugom potrebna pomoć. Ispostavilo se da Lamija treba da skupi 10.000 za protezu, da bi mogla normalno hodati

Visočanin Asim Vranac Tica, poznati autolimar i lakirer, ali i humanitarac, ovih dana je ponovo u centru pažnje povodom humane akcije kojom je obezbijedio protezu djevojci iz Sarajeva.

Naime, vidjevši poziv organizacije Pomozi.ba za prikupljanje pomoći za jednog muškarca iz Tuzle, kako bi kupio protezu za nogu, Asim je odlučio da proda jedan svoj stariji automobil i novac donira u te svrhe.

Auto je prodat u roku od dva dana, ali u međuvremenu je muškarcu, kojem je bila potrebna proteza, prikupljen novac.

Asim odlučio da novac preusmjeri na novu akciju, ovoga puta za pomoć mlodoj Lamiji iz Sarajeva.

– Prodao sam auto, prijatelji su dodali još novca, skupili smo ukupno 2.600 KM. Pozvao sam čovjeka, da mu dam novac, ali on mi je, svaka mu čast na poštenju, rekao da je već skupio cijeli iznos za protezu, priča Asim.

Nije, kaže, htio novac od auta zadržati za sebe, pa se raspitao kome je drugom potrebna pomoć.

Ispostavilo se da Lamija treba da skupi 10.000 za protezu, da bi mogla normalno hodati.

– Vidio sam je, to je divna curica, vesela, puna života. Dobro, ima 18 godina, ali za mene je to dijete, kaže Asim.

I sam je, kaže, doživio saobraćajnu nesreću, nakon koje nije mogao da hoda i tada je shvatio da novac ne znači ništa.

– Šta je novac, običan papir, ljudi su važni, zdravlje je važno, kaže Asim.

On je i ranije dijelio ono što ima sa ljudima u potrebi i učestvovao u različitim humanitarnim akcijama. Pomagao je svojim radnicima, prodavao automobile, pa dijelio novac bolesnima i siromašnima.

S posebnom radošću se sjeća kako je glumio Djeda Mraza, da bi obradovo mališane iz dječjih domova u Sarajevu i Zenici.

– Moja žena i ja smo sve to organizovali, odvojili smo 500 KM za paketiće, još 500 KM su nam dali drugi ljudi. Onda smo spakovali poklone i otišli tamo i ja sam djeci, kao pravi Djed Mraz, dijelio poklone, priča Asim.

Dodaje da je u “onoj pravoj državi, koja se zvala Jugoslavija” i sam išao u dvoranu da dobije poklon od Djeda Mraza i da sad ne može ni zamisliti da bi nekom djetetu ta radost bila uskraćena.

– Ništa ljepše nego kad obraduje dijete, kaže Asim.

Kaže da sve radi od srca, a ne da bi se reklamirao. O svojim dobročinstvima javno priča, samo da bi podstakao druge ljude da mu se pridruže.

– Uostalom, ko misli da je to reklama, neka skupi, neka podijeli, pa neka se reklamira do mile volje, priča Asim za Visoko.ba.