Kao što znate, kahva se svrstava u stimulante. Kofein iz kahve stimuliše vaše adrenalne žlijezde što dovodi do lučenja hormona stresa kortizola i adrenalina. Ovi hormoni pokreću vaš odbrambeni mehanizam, „bori se ili bježi“, što je sjajno u situaciji kada vas progoni divlja životinja, ali vas može ometati dok sjedite za vašim radnim stolom ili dok doručkujete, brinući se o životnim problemima.Vaše tijelo ne pravi razliku između stresora, a pijenjem kahve na prazan stomak dopuštate da vas hormoni stresa preplave, povećaju broj otkucaja srca i povise krvni pritisak. Za to vrijeme vaša jetra oslobađa šećer u krv kako bi mišići imali dovoljno energije da pobjegnete od opasnosti. Takođe, vaš probavni sistem smanjuje svoju aktivnost kako bi se energija preusmjerila tamo gdje je najpotrebnija.Kada dođe do skoka nivoa glukoze u krvi, aktivira se još jedan hormon, inzulin, što dovodi do pada šećera ispod granice normale. Vaše tijelo ulazi u blago hipoglikemično stanje, i potreban vam je brzi unos šećera da biste se osjetili bolje. Budući da se vaši nivoi šećera u krvi i inzulina brzo mijenjaju, tako se brzo mijenjaju i vaši nivoi energije i raspoloženje.

Kofein pruža hemijsku stimulaciju, a ne pravu energiju, tako da će vam nakon prve šoljice ubrzo trebati još jedna šoljica kahve ili brz obrok kako biste dobili još jednu navalu energije. Ovaj proces može trajati preko čitavog dana, zbog čega ćete se osjećati iscrpljeno i dekoncentrisano. Ukoliko ovaj proces ponavljate svakog dana, možete doći u stanje adrenalne iscrpljenosti, kada se tijelo više ne može nositi s nagomilanim stresom i osjećat ćete umor i iritabilnost koju ništa ne može popraviti.Kafein na prazan stomak oteževa probavu, dovodeći do nadutosti i drugih simptoma iritabilnih crijeva, poput bola, gasova ili neredovne stolice. Kafein takođe smanjuje želučanu kiselinu, što dovodi do osjećaja žgaravice koje nije simptom jačine, kao što većina ljudi misli. Manjak stomačke kiseline znači da se vaš idući obrok neće dobro svariti što dovodi do problema s apsorpcijom hranjivih materija, posebno željeza.

Srećom, postoji jednostavno rješenje…Nemojte piti kahvu ili proizvode koji sadrže kofein na prazan stomak. Prvo doručkujte ili nešto pojedite. Na dan kozumirajte jednu do dvije šoljice kahve, ali obavezno na pun stomak.Jutro započnite s čašom tople vode s dodatkom svježe iscijeđenog limunovog soka. Ovaj napitak budi vaš probavni sistem i pročišćava krv. Osjećat ćete se svježije, a vaše će tijelo funkcionisati bolje.

Izvor: yourfoodmatters.com.au Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić