O ramazanskim radostima, vrijednostima, atmosferi, za Novi dan N1 televizije govorila je Belma Bjelak-Bešlić, majka petero djece sa kćerkicom Zejnom Bešlić.

Govoreći o ramazanu, Belma kaže da on donosi poseban miris.

“Nekako je i neurološki povezano. U istoj hemisferi mozga imamo osjećaje uspomena i lijepih sjećanja i osjećaj mirisa kojeg dobijamo još u djetinjstvu. I taj miris koji ostane u nama, on se kasnije reflektira kroz cijeli naš život. Ramazan je zapravo podsjećanje na našu prošlost. Iako ljudi misle da ono što je prošlo, da je samim tim što je prošlo bilo bolje, jedan vjernik musliman bi trebao da doživljava kao sadašnji trenutak. Kao što i mi radimo, svaki put nanovo aktiviramo našu sadašnjost, svaki puta izbova otvorimo vrata ramazanu, iako smo dubinski za ramazan vezani u prošlost”, kazala je.

Ističe da blagodat vremena i prostora osjete i oni koji nisu vjernici praktikanti.

“Dragi Bog svakoj osobi u mjesecu ramazana pruža priliku da se ponovo restartuje, da se vrati na neke fabričke postavke, da izađe iz neke svakodnevnice, bez obzira da li on bio musliman vjernik ili neko ko je druge vjere. Često imamo i ljude koji ne poste, ali kažu da osjete neku posebnu čar ramazana, mirisi ramazana. Često spominju ramazanske somune, topu, pa se i njima promijenu ishrana u toku mjeseca ramazana, suosjećaju sa ostalima koji poste”, kazala je.

Dodaje da je ramazan proba za cijelu godinu.

“Ono što odradimo u ramazanu to nas čuva do slijedećeg ramazana”, kaže Belma.

Njena kćerka Zejna kazala nam je na šta njoj miriše ramazan.

“Meni ramazan miriše na ljubav i na sve ljude koji vole da poste”.

Video pogledajte OVDJE prenosi senzor.ba