Zvala se Edna…
Bila je zatočena u Omarskoj, kod Prijedora.
60 dana.
Svih 60 dana, silovana je…😡
Nakon toga, ubijena je…🥲
Imala je tek 20 i neku…🥲

Posmrtni ostaci sina Edvina i kćerke Edne

Edvin je imao 27, a Edna 23 kada su ih 1992. u logoru Omarska ubile četničke falange.

Edvin je ubijen 16. jula 1992. u zloglasnoj logoraškoj Bijeloj kući, a studentica Edna iz Omarske je odvezena autobusom s još 42 logoraša u nepoznatom pravcu 20. jula.

Prozvao ju je upravnik logora Željko Meakić, nakon čega je i ona odvedena u smrt.

Posmrtni ostaci brata Edvina pronađeni su u Kamičanima 2000., dok su iste godine kosti Edne ekshumirane iz masovne grobnice Lisac kod Malog Dubovika, općina Bosanska Krupa.

Kako je majka Mejra prepoznala kosti ??

Majka Mejra prisjeća se kada joj je dr. Nermin Sarajlić iz 130. vreća s kostima sastavio jedan kostur s glavom i kako mu je odmah kazala: “Doktore, to je moje dijete”.

I među 224 kostura u hali Šejkovača u Sanskom Mostu iz jedne vreće uzela je glavu svoje Edne s prostrelnom ranom i pomilovala svoju curicu, svoj očinji vid…🥲

A kada joj je Tarik Malik iz Haga 13. septembra 2000. godine telefonom javio da je Ednin DNK pod brojem 0042, nažalost, pozitivan, kao i Edvinov pod brojem 014KV004B, Mejra mu je odgovorila:

– Dragi gospodine Tarik, ja sam danas sretna majka, pronašla sam kosti svoje djece.

Na obezbedjenju logora bio Željko Mehagić ,vođa smjene Radić zvani Krkan, zatim Momčilo gruban zvani Čkalja,Tadić Milorad zvani Brk koji je bio vozač Željkov.

Pišemo, da se sjećamo i da se nikad ne zaboravi,ne oprosti i ne ponovi!
😢😢

Preuzeto

Istinavitez.ba