Niko nigdje ne ide bez pripreme i niko ne pozove gosta a da se ne pripremi za njegovu/njenu dobrodošlicu. Slično tome, da bismo dočekali ramazan, mjesec posta, trebamo se pripremiti.U narednim redovima je nekoliko  savjeta kako da se pripremite za ramazan:

1. Učite Kur’an svaki dan poslije sabah-namaza.2. Slušajte učenje Kur’ana.3. Idite u krevet ranije kako biste se lahko probudili na sabah-namaz.4. Što više budite pod abdestom.5. Prije spavanja, napravite evaluaciju tog dana.

6. Zahvalite se Allahu na urađenim dobrim djelima, a pokajte se za grijehe.7. Dajte sadaku svaki dan, bez obzira naiznos. Neka vam to postane navika, poput jela i pića.8. Klanjajte nafile, npr. noćni namaz.9. Čitajte knjige islamske tematike, pogotovo Kur’an, siru, hadis i fikh.10. Pomažite drugima svojim znanjem i talentom.11. Pokušajte pisati članke o islamu za muslimane i nemuslimane.12. Družite se s učenjacima/ulemom i drugim pobožnim ljudima kako biste od njih učili.13. Navikavajte se da činite dobro i nudite svoju pomoć drugima radi Allahovog zadovoljstva.

Sljedeće trebate izbjegavati u mjesecu ramazanu:1. Gledanje TV-a; umjesto toga učite Kur’an i čitajte islamsku literaturu.2. Gledanje nemoralnih slika, bilo u časopisima, katalozima i sl.3. Odlazak u kina; umjesto toga idite u mesdžide, džamije, islamske organizacije i neka vam to postane svakodnevna navika.4. Prejedanje. Jedite samo kad ste gladni i ostavite jednu trećinu stomaka praznu, po hadisu Poslanika, s.a.v.s.5. Konzumiranje kahve, čaja i gaziranih pića.6. Poslovna putovanja smanjite koliko možete, kako biste tokom ramazana bili bliži porodici.7. Kasni odlazak na spavanje. Idite ranije u krevet kako biste se lakše budili na sabah i noćni namaz.Puno je bolje pripremiti se za ramazan, nego pasivno iščekivati taj mubarek-mjesec. Priprema za bilo šta u životu je pokazatelj mudrosti i zrelosti. Niko ne može biti siguran hoće li dočekati sutrašnji dan. Zato požurite i iskoristite Allahov blagoslov i nagradu.

IslamBosna.ba