Ako ste u braku, a vaš dragi ima majku, vrlo je vjerovatno da ste i same bile suočene s nekom (a možda i svim) od ovih situacija.“Moje prijateljice i ja imamo dogovor: ako se ikada u životu budemo ponašale poput naših svekrva, jedna drugu imamo pravo snažno udariti šakom u nos”, dijelom šaljivo, a dijelom i ozbiljno govori Kristen Mae, autorica popularnih knjiga i blogerica koja se u svojim radovima često dotiče unutarporodičnih odnosa, piše “Živim“…
Kristen i njene prijateljice sastavile su tako listu od 15 stvari koje svekrve baš nikada ne bi smjele raditi. Ovaj duhoviti popis djevojkama služi kao svojevrsni podsjetnik čega se trebaju kloniti kad jednom i same postanu svekrve.

1. Tražiti od sina da nju stavi ispred svoje supruge: Kad se jednom moj sin oženi, njegova će žena biti na prvom mjestu. Već sad se lagano pripremam na taj neizbježan događaj. Svakako me snažno udarite u lice ako ikad sinu prigovorim što svoju suprugu stavlja ispred mene i što je voli više nego mene. I bolje mu je da nju voli najviše od svega, jer ona je majka njegove djece. Tako naprosto stvari stoje.2. Tražiti od unučadi da taje nešto svojim roditeljima: Roditelji su glavni! Ne postoji takozvana “privilegija baka i djedova”. Kad jednom budem baka, molim vas ne dopustite mi da razljutim svoga sina i snahu dajući djeci vreću slatkiša ako su oni to zabranili.3. Pokušavati riješiti razmirice između sina i snahe: Svekrve se nemaju što miješati u brakove svojih sinova. Ako me ikad ulovite da to radim, ne oklijevajte da na meni isprobate svoj najbolji aperkat.4. Preuređivati snahin dom_Posve je jasno da šoljice za kafu trebaju biti spremljene iznad aparata za kafu, pa to barem svako zna. Ali to nije moja kuhinja i mene se ne pita gdje trebaju biti šoljice za kafu. Svekrva nikada ne smije preuređivati snahinu kuhinju i dom uopšte. Nikada!5. Slagati snahinu odjeću bez njenog odobrenja: Ima nešto slatko i lijepo u pomaganju, a da vas to niko nije zamolio. Međutim, postoje i stvari koje se zovu tuđe donje rublje i koje se ne diraju! Čak i ako mislite da biste mogli pomoći oko slaganja veša, zapamtite da snahine gaće nemate zašto slagati.

6. Kupovati snahi odjeću koju bi najradije i sama nosila:Svekrve ne bi trebale kupovati snahama odjeću, pogotovo ne onu koju bi same nosile. Je li to iz neke želje da snaha izgleda poput mene pa da sin pokazujući ljubav prema njoj, na neki način pokazuje da i mene još uvijek voli, ne znam. Međutim, svekrve i snahe će rijetko dijeliti ukus u odijevanju.7. Misliti da je njen sin savršen: Ovo je poznato i pod nazivom “Moja snaha nije nikada u pravu”. To da je sin uvijek u pravu, potpuno je pogrešna pretpostavka. Zapamtite da je i vaš sin samo muškarac.Ženu s kojom je vaš sin odabrao provesti život trebali biste poštovati, pogotovo ako ga volite koliko tvrdite…8. Misliti da je njena snaha savršena: Ovo je možda još i gore nego misliti da je sin savršen jer otvara prostor za gorko razočaranje kad se snaha opusti i otkrije svoju ljudskost.9. Ulaziti u snahinu spavaću sobu bez kucanja: Mnoge svekrve misle da je lagano kucanje dovoljno prije nego banu snahi u sobu. Pogrešno! Nikada, ali baš nikada ne treba zaboraviti na intimne trenutke koji se odvijaju između mog sina i snahe i da je to prizor kojeg svakako želite izbjeći.10. Davati savjete koje niko nije tražio: Molim vas, gurnite me niz stepenice ako ikada budem pokušala snahi dati savjet koji nije tražila. I dok se budem oporavljala u bolnici, podsjetite me da niko ne voli neželjene savjete, a posebno snahe.

11. Pojaviti se nenajavljena: Baš kao i broj 9, i ova situacija može izazvati prilično nelagode. Neka vam ne padne ni na pamet banuti u stan sina i snahe bez najave.12. Kritikovati snahinu kuhinju: Ovo uključuje superiorno drobljenje o tome kako najbolje napraviti umak ili dodavanje ulja na vatru kad je u pitanju način pravljenja juhe. Snaha kuha onako kako voli ili najbolje što zna. I misli da je to što je skuhala ukusno. Trudila se i, iako to ne želi priznati, želi me impresionirati. Ako me ikad zateknete da kritikujem njenu kuhinju, molim vas prisilite me da bosa pređem preko hrpe unukovih lego kocaka.13. Očekivati da se sin umiješa u svađu između nje i snahe: Ovo se ne smije ni pod koju cijenu. Ako sa snahom imate neki problem, same to riješite i ne očekujte od sina da se miješa.14. Ponašati se pasivno-agresivno: Koja žena ne voli onako malo podbosti kad se pruži prilika? No koliko god to bilo slatko, ne valja to činiti kad je snaha u pitanju. Svakako me spriječite u tome ako primijetite samo i naznaku pasivne agresivnosti.15. Uspoređivati se sa snahinim roditeljima: Možda se sin voli družiti s njima. Možda oni imaju viši društveni status. Možda su zabavni, elokventni i druželjubivi. Možda imaju ljepšu kuću i zanimljivije prijatelje. Međutim, ako me čujete da se uspoređujem s njima, molim vas, opalite me tavom po glavi.

haber.ba