Kaže dr. Du’a er-Ravi: Drage majke, prije nego što probudite svoju djecu, sjedite pored njih tri minute, tihim glasom proučite Ajetul-kursiju, sure Ihlas, Felek i Nas, potom ih probudite nježno, i mnogo govorite subhanallah umjesto vikanja i galame. O, majko! Sjedi sa svojom djecom prije spavanja nekoliko minuta, kaži im da ih voliš. Zagrli ih. Pronađi im neku pozitivnu ideju za sutra, kako bi zaspali optimistično, a probudili se puni energije…O, majko! Nemoj dozvoliti svojoj djeci da neposredno nakon buđenja gledaju TV ili ipad, jer zjenica oka se širi poslije buđenja i može im naškoditi zračenje. Masaža djeteta mu može pomoći da se smiri, pomaže mu pri probavi i poboljšava san noću. Također, to razvija emocionalnu vezu između vas (majke i djeteta), stoga, nemoj mu uskraćivati tu nježnost.

Dijete koje ima visoke moralne vrijednosti i dobro ponašanje prirodni je rezultat međusobnog poštivanja između supružnika, kao što bude i obrnuto! Dragi roditelji, dopustite djeci da spavaju s vama jednom sedmično ili za vrijeme raspusta ponekad, jer to produbljuje duhovnu povezanost s njima i otklanja mnoge nedoumice u odnosa majke i oca. Koristite u komunikaciji s vašom djecom izraze kao što su: Ja sam ponosan na tebe; Ti si divna osoba; Šta ti misliš o …? Mogu li ti (ja) pomoći?Uvjerljivi i neodgođeni dijalog je jedna od najuspješnijih metoda razgovora kada je vaše dijete tvrdoglavo, jer odgađanje razgovora do nekog vremena daje djetetu neopravdan osjećaj da je dobio bitku. Dragi roditelji, zatražite od vaše djece da prestanu plakati prije nego im ispunite ono što traže, bez obzira o čemu je riječ, kako se ne bi navikli na plač kao metodu za traženje.

Draga majko, sjedi pored kreveta svog djeteta dok spava, a prije nego se probudi, podigni ga i zagrli ga kako bi se probudio u najjačim momentima majčine ljubavi i osjećanja. Ponavljajte često izraze kroz koje će djeca zavoljeti Allaha dž.š, kao što su: Allah će nas opskrbiti, Allah nas voli- jer kada dijete odrasta, a u srcu mu je usađena ljubav prema Allahu, onda će se bojati da Ga ne posluša, radit će dobro i biće primijećen među svojim vršnjacima.O Gospodaru naš, o Ti Koji si sačuvao Musaa, a.s, od utapanja u moru dok je bio novorođenče, sačuvaj našu djecu, sinove i kćerke, od utapanja u iskušenjima ovog života i njegovih užitaka, i podari nam, o Allahu, poslušnu i dobru djecu. Amin!Podijelite da bude od koristi, blagoslovio Allah vašu djecu, i učinio vas od onih koji hizmete islamu, društvenoj zajednici i svim muslimanima.

Priredila i prevela: Merjem H. Kapo, Sarajevo – Akos.bA