1. Molio sam Allaha da me ucini sudrguom u malu i porodu od sinova Ademovih, pa mi je odredio da to budem. O tome govore Alahove rijeci: O Iblisu, budi ti sudionik njihov u imetku i djeci. Obecaj im sto god hoces. A sve sto sejtan obeca to je prevara. Molio sam da mi bude hrana svako jelo u kojem se zamjesala kamata i ostali harami. Molio sam ga da slobodno koristim imovinu kada ta imovina nije stecena Euzu-bismillom.
2. Molio sam Ga da ucestvujem u polnom opcenju sa svakim onim koji pridje svojoj zeni radi polnog opcenja, a da prije toga nije proucio Euzu i bismillu. Zaista sejtan polno opci sa takvim covjekom, pa djeca rodjena iz takvog braka su meni opkorna i poslusna.
3. Molio sam Ga da jasem na jahacim zivotinjama i drugim prevozima sa onim koji putujune trazeci ono sto je dozvoljeno, nego ono sto je haram. Tako, kad neko nekud podje radi harama ja mu se pridruzim prateci ga na tom putu. O tome govore Allahove rijeci u Njegovoj knjizi: Vozi se sa njima, idi sa njima, i kad se voze i kada idu pjesice.
4. Molio sam Ga da mi dadne kucu za stalni boravak, pa mi je dao kupalista, plaze i banje gdje se otkriva ono sto je za pokrit i razna smetljista i bunjista gdje se istresa smece i otpatci.
5. Molio sam Ga da stvori i dadne dzamiju, gdje cu sakupljati ljde, pa mi je dao pijace, kafane i carsije.
6. Molio sam ga da mi dadne jednu knjigu sa kojom cu pozivati Ademove sinove mome putu, pa mi je to ucinio davsi mi pjesmu.
7. Molio sam Ga da mi dadne ezan, sa kojim cu pozivati svijet, pa mi je dao frulu,svirale, svirku i muziku.
8. Molio sam Ga da mi dadne nekoga da spava i lijeze u postelju samnom, pa mi je dao pijanicu. Svaki onaj koji legne pijan u postelju neka zna da sam ga ja zagrilo, nek se ne brine.
9. molio sam Ga da mi dadne pomocnika u mome poslu, pa mi je dao ljude koji se pouzdavaju u svoju moc, uticaj, imovinu i svoju licnu volju.
10. Molio sam ga da mi dadne bracu i priajtelje pa mi je dao one koji traze svoj mal u grijesenju, kao sto kaze Allah u svom ajetu: Zaista su rasipnici sejtanova braca.
Nakon ovog Muhammede a.s. rece: Da mi nije potvrde od strane Allahove knjige, ne bih ti vjerovao. A Iblis mu tada odgovori: Muhammede, ja sam molio Svevisnjeg Allaha d aja vidim i gledam Ademove sinove, a da oni mene ne vide pa mi je to dao. Takodjer, dao mi je da mogu hodatii prolaziti kroz njihove krvne sudove poput krvi, pa ja po njima kruzim i vitlam kako god hocu u jednom casu. Meni je Allah rekao: Eto ti sto si trazio . Ja se time ponosim do sudnjeg dana. Sa mnom o Muhammede ima vise svijeta nego sa tobom. Vecina potomstva Ademova bit ce uz mene do Kijametskog dana. O Muhammede ja imam svoje jedno diejte kojem sam dao ime Tama koji se navali na oci svijetu da bi ih uspavao od nocnog namaza. Da nije tog sejtana, nebi bilo ljudi koji bi otisli na spavanje a da prije toga ne klanjaju jaciju. Isto tako, ja imam jedno dijete koje se zove Kuhejl(sarmadjija), koji zavarava, zamazuje surmom oci ljudima koji sjede sa ulemom, te za vrijeme dzume namaza i predavanja, kunjaju i zaspu. Iblis dalje rece:! O Muhammede koja god zena izadje na ucliu bez propisane odjece, jedan od sejtana zajase joj straga, a drugi joj se uvuce u njedra, pa se gledaocima hvali i uljesava i govori joj: Otkrij se, otkrij se, pokazi ukrase svoje. Pa kad to ucini, onda su sejtani zavrsili sovj posao.
Zatim Iblis nastavi: O Muhammede, ja ne mogu nikog licno zavesti, koga ja zelim i hocu ali ja stalno dosaptavam razne lose zelje, poslove i misli, bodreci na losa djela i prikazujuci ih lijepim i privlacnim. Kad bi zabludjivanje bilo u mojoj ruci, onda ja nebih nikog ostavio na Zemlji da kaze La ilahe illelah, ne bih dopustio da iko posti i klanja. Kao sto ti nisi vlasnik imana, nisam ni ja vlasnik zabludjivanaj. Kad bih iman bio u tvojoj ruci ti nikoga ne bih ucinio kafirom . Tada mu Muhammede a.s. rece: O oce gorcine, bili se ti pokajao i povratio Svevisnjem Allahu a ja ti garantujem dzenet?
Iblis odgovori: O Boziji Poslanice, emer je izrecen, kalem je osusen, o svemu sto ce biti do Sudnjeg dana. Slava Onome ko je tebe ucinio prvakom svih Poslanika i upravnikom dzennetlija, Koji te je odlikovao i odabrao, a Koji je mene ucinio predvodnikom dzehennemlija. Ja sam proganjani nesretnik. Ovo je moja posljednja ispovijest tebi i posljednje moje rijeci koje su istina. Zahvaljujem Allahu, Gospodaru svjetova. Allah je blagoslovio salavatom Muhammeda, Pejgambera majcinske naravi, njegovom rodu i ummetu. Selam svim Poslanicima. Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova.

Portal Svjetlo Dunjaluka