Sjećanje na krajiškog imama Sulejmana ef. Kajtezovića

Sulejman ef. Kajtezović (1922-2016) je hadž obavio 1975. godine i tada je obećao da će svakog dana do kraja svoga života pročitati po 20 stranica iz Kur’ana.

“Svaki dan to radim i evo do sada sam oko 400 puta proučio cijeli Kur’an. Dok čitam ajete i harfove, nešto mi daje neizmjernu snagu, tako da mi poslije toga ništa nije teško. Kur’an treba redovno čitati, jer Allah, dž. š., je rekao da je samo jedan harf u Kur’anu vredniji od cijelog dunjaluka. Kur’an čovjeka uči svemu onom što je najbolje i, ko god se bude držao naše svete knjige, dobro će proći u životu” – govorio je rahmetli Sulejman.

Počeo je postiti od 9 godine i redovno je postio do kraja života. U jednom svjedočanstvu govori: “Hvala dragom Bogu, postim bez ikakvih problema, ustajem na sehur, idem redovno u džamiju i osjećam se dosta dobro. Samo sam jednom, dok sam bio mlađi, prespavao sehur zbog umora, jer sam cijeli dan sušio travu. Čekao nas je još teži posao drugi dan, ali sam ga bez ručka odradio kako treba. Što se tiče mojih godina, niko u mojoj familiji nije doživio ovako duboku starost. Allah, dž. š., mi je podario zdravlje i bistar um, na čemu mu se stalno zahvaljujem.”

I kao 80-godišnjak ovaj vrijedni čovjek je stalno nešto radio i bez većih poteškoća mogao ručno kositi cijeli dan. Tako je jedne prilike kosio 40 dana, osušio i prodao travu, a zarađenih hiljadu KM dao u cazinsku medresu, čime je postao njen vakif. “Kad su iz medrese pozvali sve koji žele postati vakifi, da to mogu učiniti uplatom od hiljadu KM, odlučio sam da i ja postanem vakif. Od svoje skromne penzije nisam to mogao sebi priuštiti, pa sam odlučio pokositi svoju travu, a pitao sam i komšije čije su njive bile zapuštene, da i njih pokosim, što su mi dozvolili. Tako sam uz malo truda ostvario svoju želju – pojašnjava Sulejman efendija.”

Na Ahiret je preselio 2016.godine u 94.godini, čovjek koji je čitav život bio na Allahovom putu i borio se da Allahova riječ bude gornja.

Sulejman ef. Kajtezović istinski krajiški borac za vjeru, pripadnik čelične generacije boraca za islam na ovim prostorima.

“A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: ‘Ja sam doista musliman!’” (Fussilet, 33)

senzor.ba