Tijelo nas brani od mikroba, bola, vlage. Neki od načina odbrane su neugodni, neki prijati. Na koje nas načine tijelo brani i od čaga?

1. Zijevanje – Jeste li znali da je glavna zadaća zijevanja ohladiti mozak kada se pregrije ili kada previše radi2. Kihanje – Najčešće kišemo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom. To se naše tijelo rješava smeća.3. Rastezanje – Zašto se rastežemo nakon buđenja? Naše tijelo to instinktivno radi kako bi nas pripremilo na sve fizičke aktivnosti dana koji je pred nama, kako bi se poboljšala cirkulacija, a i naše raspoloženje.4, Štucanje – Kada jedemo prebrzo, ili kada gutamo velike komade hrane, ili kada se jednostavno prejedemo, iritiramo naš pneumogastrični živac. Ta iritacija rezultira štucavicom.

5. Mioklonički trzaj – Znate ono kad ležite u krevetu, taman počnete tonuti u san i odjednom se stresete kao da vas je stresla struja? Ovaj ludi fenomen je rezultat usporavanja disanja i usporavanja pulsa.Nevjerovatno je da naše tijelo te znakove tumači kao najavu skore smrti, pa vas pokušava spasiti tako što će vas stresti!6. Smežurana koža – Ovo se događa kada se tijelo susretne s povećanom vlažnosti – ono pretpostavlja da će okoliš biti klizav. Koža se smežura kako bi se bilo lakše uhvatiti za glatke površine. Pametno, zar ne?7. Gubitak pamćenja – Često se dogodi da ljudi nakon traume izgube sjećanja. Naš mozak automatski će htjeti pobrisati sjećanje kako ne bismo patili.8. Ježimo se – Ježimo se kako bismo reducirali toplinu koju gubimo kroz pore naše kože, kako bi nam bilo lakše zagrijati se u hladnim uvjetima.9. Suze – Suze nam služe i kao štit kada strano tijelo dođe u kontakt s očima. Međutim, one nam služe i kao emotivna odbrana. Znanstvenici vjeruju da plačemo, jer nam tijelo pokušava skrenuti pažnju od boli koja nas obavija.

Izvor: Avaz