PITANJE: Moja supruga je klanjala namaze dok nije rodila prvo dijete. Od tada je odustala od namaza tvrdeći da svakoj ženi koja se porodi bivaju izbrisani svi grijesi zbog porođajnih bolova. Šta kažete za moju suprugu?

ODGOVOR: Ovo što tvrdi nije tačno. Međutim, žena, kao i bilo ko od ljudi, imat će nagradu za bolove i nedaće ako se strpi i nada nagradi od Allaha, dž.š. Štaviše, Vjerovjesnik, s.a.v.s., naveo je za primjer nešto mnogo manje. Spomenuo je trn i to da će čovjeku za njegov ubod biti izbrisani (određeni) grijesi. Znaj da će čovjek imati nagradu za nedaće ako se strpi i nada Allahovoj nagradi. Imat će nagradu za strpljivost i za to što se nadao Allahovoj nagradi, dok je nedaća ta kojom Allah, dž.š., briše grijehe.
U svakom slučaju musibeti brišu grijehe, ali ako se čovjek još uz to strpi, imat će nagradu i zbog te strpljivosti. Nema sumnje da žena prilikom porođaja osjeća bolove i neugodnosti, i ako strpljivo podnese te bolove i nada se za to nagradi od Allaha, dž. š., to će joj uz brisanje grijeha biti dodatni sevap i dobra djela. A Allah, opet, najbolje zna.

Šejh Ibn-Usejmin – Fetve o ženskim pitanjima- sakupio Muhammed el-Musnid 68 str. Portal Svjetlo Dunjaluka